Длъжен съм да предупредя читателя за възможен конфликт на интереси.

...
 Длъжен съм да предупредя читателя за възможен конфликт на интереси.
Коментари Харесай

Путин на лов, Путин на кон, Путин, Путин…

 Длъжен съм да предупредя читателя за вероятен спор на ползи. Защото в прочут смисъл съм съперник на един от героите в тази колонка: сходно на мен, и Владимир Соловьов води утринно шоу по радиото. Впрочем, не тъкмо за него иде тирада тук. Малцина обаче ще оспорят обстоятелството, че измежду ухажваните от властта съветски публицисти Соловьов и без друго си е най-успешният, а в случай че щете – и минимум отдалеченият от Владимир Путин. Така че – на кого другиго, в случай че не на него, би могло да се разпореди воденето на седмично телевизионно предаване за активността на съветския президент, озаглавено: " Москва. Кремъл. Путин "?
Да не би някой да си намерения, че в съветските медии има  някаква сериозна липса на информация за това, с което се занимава Владимир Путин... Освен в случай че не се е случило някакво изключително събитие, всяка емисия вести стартира точно със известия за Путин, а нерядко за него се приказва и съвсем през цялото останало време. А даже и да има нещо изключително, медиите поставят огромни старания, с цел да намерят метод по какъв начин да впишат президента в този подтекст, и още по-точно - по какъв начин изключителната вест да бъде вкарана в огромния блок от вести, озаглавен „ Владимир Путин “.

Поради тази причина стартът на изключителното ново седмично ТВ-предаване е известна изненада. По всичко проличава, че задачата е фенът да затвърди – само че към този момент в много по-разчупена форма, така да се каже „ с човешки роман “ – минатия през седмицата материал за Путин, гарнирайки го с повечко числа и с някои непубликувани фрагменти, запечатали грижата на президента за богатството на страната.

Всяко събитие, в което взе участие Путин, е значимо

И до момента осведомителните излъчвания, в това число и тези на телевизия Россия 1, бяха нещо като " Путин-ТВ ", само че новият артикул ще е още по-изчистен и съсредоточен, без всевъзможни непознати премеси. В него няма да има никакви събития, в които да не е взел участие Владимир Путин. Още в първото издание на предаването да вземем за пример имаше репортаж от погребението на прочут артист, на което е бил и Путин. Ако президентът не беше участвал там, вероятно нямаше да има и репортаж.

Преформулираната от Вячеслав Володин поговорка на Сталин, чийто нов вид гласи „ Няма Путин, няма Русия! “ в този момент ни се предлага под формата на телевизионно ток-шоу. Защото очевидно няма никакво значение какво тъкмо се е случило – от определящо значение е присъединяване на президента. С приоритет се употребяват новините и събитията, хората и сюжетите, които са свързани с съветския президент.

Трудно е да си представим, че такова предаване може да съществува без утвърждението на Кремъл и на самия Владимир Путин. Всякаква самодейност, пък била тя и най-лоялната, е изцяло изключена на това високо равнище. А и появяването на президентския представител Дмитрий Песков в първото предаване не оставя никакво подозрение в това. Изводът от всичко това е, че Кремъл дава зелена светлина за по-нататъшното разгръщане на култа към личността на Владимир Путин, която и без друго съществува в доста други форми - в телевизионните вести, документалните филми, в многочислените изображения на президента по всевъзможни календари, тениски и други сувенири.
 Карикатура на Сергей Елкин
Карикатура на Сергей Елкин

Само си някакви 18 години бе повдигнат фетиш към личността на един човек, чиято власт е съвсем неограничена, и който е заобиколен от угодници, чиито брой пораства правопропорционално на близостта им до обекта на тяхното боготворене. Това, в действителност, е много удивително като достижение! Макар да е много срамно за страна, която най-малко географски принадлежи към Европа. Но нали твърдим, че сме тръгнали по някакъв личен път на развиване. И по тази причина дано кажем, както беше съвременно преди 100 години: “Долу срама! “.

Да, Путин не е Чавес, и явно не е индивидът, който би разговарял по 6 часа седмично с въодушевените си гласоподаватели. Достатъчно е, в случай че един път в годината той се включи в " директна линия " с тях. Защото, съгласете се, че в случай че Дядо Коледа раздаваше дарове всяка седмица, то Коледата надали щеше да ни се коства толкоз чаровна.

Рейтингът се топи

а фона на най-сериозното обществено разтърсване от последните няколко години, а точно пенсионната промяна, ресурсът от рейтинг на Путин стартира да се топи като пясък, изтичащ сред пръстите на ръцете. А това значи, че от Путин започнаха да се разочароват даже негови съидейници. Именно за тях е предопределен и новият, явно много скъпо струващ ефирен артикул. Но какво пък - множеството хора не са устроени по този начин, че да вършат сметка на парите, изхарчени за тяхно развлечение.

Но главното предизвикателство пред основателите на новото предаване (и строители на култа към Путин) въобще не е това да оправдават разточителството на публични средства. Проблемът им е чисто креативен - с какво още могат да изненадат и завоюват фена, който към този момент е виждал какво ли не през последните 18 години: по какъв начин Путин вади от морското дъно антични амфори, по какъв начин с голи ръце лови риба в Сибир, по какъв начин ръководи самолети и така нататък Говори се, че към този момент се поизчерпва даже резултатът от едно доста по-важно и мощно като влияние събитие, каквото беше анексирането на Крим. С други думи – наближава моментът, в който хората ще се окажат напълно преситени от агитация и даже ще стартират да се обръщат против Путин. Затова вярата е обвързвана с безспорния гений на Владимир Соловьов и изобретателността на неговите сътрудници.

Историята, както знаем, постоянно се повтаря като фарс. Сегашната обстановка доста прилича на някои трагични моменти от недалечното руско минало. Разказването на вицове, да вземем за пример, още веднъж се преследва, въпреки хората през днешния ден да не живеят в атмосфера на боязън, както едно време. Ето, че и култът към личността се връща, само че това към този момент не наподобява нито величествено, нито злокобно, а по-скоро смешно. Дай Боже с това и да се завърши.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР